Positief oud worden

Veelgehoorde uitspraken zijn: “Ouderdom komt met gebreken” en “Krakende wagens lopen het langst.” Oud worden is vaak een uitdaging en ‘oud zijn’ is niet altijd fijn.

Toch is ouder worden onderdeel van het leven. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe omschrijving van het begrip gezondheid. Arts onderzoeker Machteld Huber heeft in 2012 het concept ‘positieve gezondheid in Nederland’ geïntroduceerd. Hierin wordt gezondheid niet meer gezien als het wel of niet hebben van een ziekte maar meer hoe mensen ermee omgaan zowel lichamelijk als emotioneel. Maar ook hoe de mensen in de directe omgeving ermee omgaan. Daarbij is het belangrijk dat de ouder wordende mens dan zelf de controle behoudt en niet alleen afhankelijk is van zorgverleners. Het gaat immers om het vermogen om met veranderende omstandigheden om te kunnen gaan.

Als geriatrie-fysiotherapeut (fysiotherapie gericht op de ouder wordende mens) werk je dagelijks met dit gegeven. Je wil mensen ondersteunen in het vermogen om te gaan met veranderende omstandigheden zodat men weer plezier in bewegen krijgt. Voor de ene persoon is dat weer naar de kaartclub kunnen gaan om een kaartje te leggen. Voor de ander is het zich kunnen omdraaien in bed zonder hulp van de partner. En voor een ander is het durven te gaan lopen, eventueel met rollator, zodat men toch weer zelfstandig de boodschappen kan gaan doen.

Aan de hand van de hulpvraag maken we ( cliënt en therapeut) samen een doel voor de therapie en wordt er een behandelplan opgesteld. Dit kan bestaan uit oefeningen, inzicht vergroten in huidige situatie en bekijken waar verandering mogelijk is. Soms is inzetten van hulpmiddelen of andere ondersteuning nodig om het doel te bereiken. Wij, de therapeuten, werken altijd samen met huisartsen, ergotherapeuten en de thuiszorg om ervoor te zorgen dat de cliënt centraal blijft staan.

Iedereen is uniek en als men ouder wordt is de kans groot dat mensen vaak wat “eigenwijzer” worden. Men weet gewoon steeds beter wat men NIET wil! Ga de uitdaging eens aan en maak de hulpvraag eens positief, ik geef alvast de aanzet:
“Ik wil graag weer kunnen… dat ga ik bereiken door middel van… en het liefst voordat de zon weer gaat schijnen!”.

geriatrie (voor senioren) dans (bewegen en beleven)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.